Hvilken størrelse skal jeg vælge til min hest ?

Nedennævnte tabel kan anvendes, men er kun vejledende, da hestens type også har indflydelse.

 

Trense

Bid

Dækken

Grime

Gamacher

Sadelgjord

Kat. 3

pony

11,5

105

pony

pony el. S

35/100

Kat. 2

pony

11,5

115

pony

pony el. S

35/110

Kat. 1

cob

12,5

125

cob

pony el. M

45/110

juniorhest

cob

12,5

135

cob

full el. M

55/120

hest ca. 165 cm.

full

13,5

145

full

full el. L

65/130

hest ca. 170 cm

full

14,5

155

full

full el. L

75/140

hest over 175 cm

X-full

14,5

165

X-full

full el. L

75/140

 

Bomvidde=sadlens bredde: Bomvidden benævnes og måles forskelligt afhængigt af  sadelfabrikat.

Det er meget vigtigt at få en sadel med den korrekte bomvidde til hesten.
Sadlens bom må ikke være for smal, så den klemmer hestens skulder og musklerne her omkring. Hvis bommen derimod er for bred kan sadlen komme til at ligge for tæt på hesten og f.eks. give trykninger på rygsøjlen.
Vi måler bomvidden på sadlerne som vist på billedet. Det er et cirka mål. Sadelklapperne er strukket udad under målingen.

   
Sædestørrelse: Sadlens sædestørrelse opgives i tommer (F.eks. 17"). Måles som vist på billedet. Tommemålet er forskelligt fra producentland til producentland, men i DK svarer 1 tomme til 2½ cm.
Sædestørrelsen skal vælges både efter hestens og rytterens størrelse. Man skal tænke på, at jo længere sadlen er i sædet, jo større flade på hesten fordeles trykket over. Dog må sadlen ikke være så lang at den trykker hesten på lænden.
En voksen person alm. af bygning vil ofte finde sig godt tilpas i en 17" sadel.
Som udgangspunkt skal rytteren have en håndsbredde foran og bag sig. Men individuelle forhold og kropsbygning spiller også ind. Man skal sidde fast uden at blive klemt. Man skal have bevægelsesfrihed uden at skøjte rundt i sadlen.
   
Kammer: Kammeret er mellemrummet mellem de to sadelpuder (vist med hvid markering). Man måler kammerbredden i cm hvor den er smallest. 

Kammervidden
er en vigtig oplysning for folk der har heste med rygproblemer eller heste med en særlig udsat/sart ryg. Jo bredere kammer, jo større flade fordeles trykket over/vægtfordeling, jo bedre plads er der til rygsøjlen, og jo bedre rygfrihed har hesten.
   

Indbygget stopgjord: Når sadlen har indbygget stopgjord, menes der, at der er indsat en ekstra gjordstrop foran de normale, som har fat i sadlens kopjern

Dette betyder at sadlen griber bedre ned og fat om hestens forreste del af sadellejet. Dette er ofte en hjælp hvis sadlen har en tendens til at glide lidt frem under ridningen.

Kilde til billeder af sadelstr: Sadler.dk

 

Disse mål er ment som en rettesnor og kan naturligvis ikke erstatte god vejledning fra en sadelmager eller anden fagmand.

Kilepuder: Sadlen har en syning i de bageste puder ned mod hesten, det gør at puder bliver mere rummelig, og får en anden facon ned mod hestens ryg.

 

 

Sadeludtryk: